Вплив дієти та способу життя на тяжкість перебігу розсіяного склерозу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30978/UNJ2025-1-44

Ключові слова:

харчування; розсіяний склероз; перебіг розсіяного склерзу; анкета FFQ; EDSS.

Анотація

Протягом останніх десятиліть спостерігається зростання інтересу до вивчення впливу дієти та способу життя на перебіг розсіяного склерозу (РС). Ці чинники потенційно можуть модулювати запальну відповідь, а відтак пов’язані із захворюваністю на РС та його прогресуванням.

Мета роботи — вивчити зв’язок харчування та способу життя з тяжкістю перебігу розсіяного склерозу, а також харчові звички та дотримання рекомендованих норм споживання нутрієнтів у пацієнтів із розсіяним склерозом в Україні.

Матеріали та методи. В одноцентровому поперечному дослідженні взяли участь 28 пацієнтів віком понад 18 років із діагнозом РС, які отримували стаціонарну або амбулаторну допомогу в Київській міській клінічній лікарні № 4 у період із листопада 2024 р. до січня 2025 р. Проаналізовано відповіді на валідований і адаптований опитувальник щодо частоти прийому їжі (FFQ) EPIC-Norfolk, дані медичної документації та результати неврологічного огляду. Аналіз даних про поживні речовини проводили за допомогою програмного забезпечення FETA (розроб­леного відділом епідеміології Кембриджського університету). Як стандарт для оцінки відповідності харчування рекомендованому дієтичному споживанню використано дані з Дієтичних рекомендацій для американської популяції (2020—2025). Для оцінки відмінностей між вибіркою та еталонними даними застосовували t-критерій Стьюдента для незалежних вибірок, тест Вілкоксона для однієї вибірки, непараметричний тест Манна—Вітні.

Результати та обговорення. У досліджуваній когорті було 18 (64,3 %) жінок і 10 (35,7 %) чоловіків, середній вік — 34 (31.4—36.6) роки (міжквартильний розмах — 5,25). Установлено, що загальна енергетична цінність раціону була нижчою від рекомендованих значень з урахуванням віку та рівня фізичної активності (p < 0,001). Споживання білка ((91,07 ± 51,56) г/день) серед учасників було значно вищим за рекомендоване (p < 0,0001). Виявлено, що пацієнти значно менше споживали вітаміну D з їжею порівняно з рекомендованими значеннями (p < 0,0001), тоді як споживання натрію ((2747,13 ± 1272,51) мг/день) значно перевищувало рекомендовані 2300 мг/день. Зареєстровано тенденцію, яка свідчила про те, що споживання солодкого може впливати на тяжкість захворювання (r = – 0,32; 95 % ДІ [– 0,65; – 0,11]), а куріння може бути помірно пов’язане з інвалідністю (r = – 0,30; 95 % ДІ [– 0,63; – 0,12]). Однак обидві тенденції не мали статистичної значущості (p = 0,14 і p = 0,12), що вказує на необхідність проведення дослід­жень у більших когортах для підтвердження попередніх результатів.

Висновки. Результати дослідження свідчили про те, що енергетична цінність раціону хворих на РС була нижчою, порівняно із показниками, рекомендованими для відповідного віку та фізичної активності. Виявлено, що загальне споживання білка та натрію у хворих на РС значно перевищувало рекомендовані значення, а споживання вітаміну D з їжею було нижчим за показники здорового харчування.

Біографії авторів

К.П. ПОТАПОВА, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Потапова Катерина Павлівна
асист., аспірант кафедри неврології

Л.І. СОКОЛОВА, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Соколова Лариса Іванівна
д. м. н., проф., професор кафедри неврології

Посилання

Akbulut G, Orhan G, Gurkas E. Determination of Nutritional Status Via Food Frequency Consumption (FFQ) and Serum Proteins and Anemia Parameters in Multiple Sclerosis (MS) Patients. Gazi Medical Journal. 2014;25(4). https://www.semanticscholar.org/paper/Determination-of-Nutritional-Status-Via-Food-(FFQ)-Akbulut-Orhan/20d5dbc3b30a2c3b1de9bef1df2d0100f35bb4d3.

Esparza M, Sasaki S, Kesteloot H. A breif original contribution: nutrition, latitude, and multiple sclerosis mortality: an ecologic study. American Journal of Epidemiology. 1995;142(7):733-7. https://doi.org/10.1093/OXFORDJOURNALS.AJE.A117704.

Eyles D, Almeras L, Benech P, et al. Developmental vitamin D deficiency alters the expression of genes encoding mitochondrial, cytoskeletal and synaptic proteins in the adult rat brain. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 2007;103(3-5):538-45. https://doi.org/10.1016/J.JSBMB.2006.12.096.

Habek M, Hojsak I, Brinar VV. Nutrition in multiple sclerosis. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2010;112(7):616-20. https://doi.org/10.1016/J.CLINEURO.2010.03.029.

Hatami A, Ahmadi-Khorram M, Keykhaei F, Esfehani AJ, Nematy M. Association between the risk of multiple sclerosis and dietary proinflammatory/anti-inflammatory food intake and dietary diversity: a case-control study. Clinical Nutrition Research. 2024;13(1):61. https://doi.org/10.7762/CNR.2024.13.1.61.

Jahromi SR, Toghae M, Jamal M, Jahromi R, Aloosh M. Dietary pattern and risk of multiple sclerosis. Iranian Journal of Neurology. 2012;11(2):47. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3829243/

Marck CH, Probst Y, Chen J, Taylor B, van der Mei I. Dietary patterns and associations with health outcomes in Australian people with multiple sclerosis. European Journal of Clinical Nutrition. 2021;75(10):1506-14. https://doi.org/10.1038/S41430-021-00864-Y.

Mulligan AA, Luben RN, Bhaniani A, et al. A new tool for converting food frequency questionnaire data into nutrient and food group values: FETA research methods and availability. BMJ Open. 2014;4:e004503. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2013-004503.

Potapova KP, Sokolova LI. The dietary needs of patients with multiple sclerosis: A qualitative study of satisfaction and accessibility. Ukrainian Neurological Journal. 2024;(4):27. https://doi.org/10.30978/UNJ2024-4-27.

Shatylo S, Solovyova G. Adaptation and validation of the EPIC-Norfolk food frequency questionnaire for assessing dietary intake in Ukrainian adults. BMJ Nutrition, Prevention & Health. 2024;7(1):160-5. https://doi.org/10.1136/BMJNPH-2023-000703.

Sintzel MB, Rametta M, Reder AT. Vitamin D and multiple sclerosis: a comprehensive review. Neurology and Therapy. 2017;7(1):59. https://doi.org/10.1007/S40120-017-0086-4.

Stoiloudis P, Kesidou E, Bakirtzis C, et al. The role of diet and interventions on multiple sclerosis: a review. Nutrients. 2022;14(6):1150. https://doi.org/10.3390/NU14061150.

Waijers PMCM, Ocké MC, van Rossum CTM, Peeters PHM, et al. Dietary patterns and survival in older Dutch women. The American Journal of Clinical Nutrition. 2006;83(5):1170-6. https://doi.org/10.1093/AJCN/83.5.1170.

Wingerchuk DM. Smoking: effects on multiple sclerosis susceptibility and disease progression. Therapeutic Advances in Neurological Disorders,. 2012;5(1):13. https://doi.org/10.1177/1756285611425694.

Zhang SM, Willett WC, Hernán MA, Olek MJ, Ascherio A. Dietary fat in relation to risk of multiple sclerosis among two large cohorts of women. American Journal of Epidemiology. 2000;152(11):1056-64. https://doi.org/10.1093/AJE/152.11.1056.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-28

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження