Потреби пацієнтів із розсіяним склерозом у дієтичних рекомендаціях: якісне дослідження задоволеності та доступ
DOI:
https://doi.org/10.30978/UNJ2024-4-27Ключові слова:
харчування; дієтичні рекомендації; потреби пацієнтів; якісне дослідження.Анотація
Розсіяний склероз (РС) є хронічним автоімунним неврологічним захворюванням, яке суттєво впливає на якість життя та функціональні можливості осіб молодого віку. Прогноз для пацієнтів із діагнозом РС постійно змінюється завдяки появі ефективніших методів лікування. Оскільки знання людей, що живуть із хронічними захворюваннями, дедалі більше визнаються чинником впливу на перебіг і активність захворювання, зокрема модифікація харчування, важливо розуміти досвід пацієнтів. Вивчення потреб пацієнтів та їхньої задоволеності наданими рекомендаціями сприятиме більшій точності в консультуванні та підтримці пацієнтів із установленим діагнозом.
Мета роботи — всебічно вивчити досвід хворих на розсіяний склероз щодо харчування.
Матеріали та методи. Проведено якісне одноцентрове неінтервенційне описове поперечне дослідження для оцінки й аналізу рівня задоволеності пацієнтів зі встановленим діагнозом РС якістю та доступністю порад щодо харчування й оптимального типу дієти. Дослідження передбачало інтерв’ювання 10 пацієнтів, які проходили стаціонарне лікування (n = 7) або амбулаторне консультування (n = 3) у період з листопада 2024 р. до січня 2025 р. у відділенні демієлінізувальних захворювань Київської міської клінічної лікарні № 4.
Результати та обговорення. Аналіз виявив 3 основні теми з 3 підтемами: зміни в характері харчування, бар’єри, пов’язані із рекомендаціями, що ґрунтуються на свідченнях, поліпшення якості надання рекомендацій із харчування. Теми стосуються власних думок та контексту пацієнтів, а також перспектив, пов’язаних зі створенням освітніх матеріалів, та поліпшення консультативного етапу в отриманні рекомендацій. Зразки спільного досвіду виявлені зокрема в персоналізованих рекомендаціях. Установлено різний досвід щодо змін характеру харчування після встановлення діагнозу.
Висновки. Дослідження виявило, що тема харчування є важливою для пацієнтів, та визначило точки поліпшення в наданні дієтичних рекомендацій. Результати свідчать про необхідність розробки чітких персоналізованих порад із харчування для задоволення потреб пацієнтів із РС. Результати цього дослідження можна доповнити кількісним аналізом та використовувати для розробки стратегій оптимального консультування.
Посилання
Dakanalis A, Tryfonos C, Pavlidou E, et al. Associations between mediterranean diet adherence, quality of life, and mental health in patients with multiple sclerosis: a cross-sectional study. J Pers Med. 2024;14:199. [Internet]. https://www.mdpi.com/2075-4426/14/2/199/htm.
Higueras Y, Salas E, Meca-Lallana V, et al. Information-seeking strategies of people with multiple sclerosis in Spain: The INFOSEEK-MS Study. Patient Prefer Adherence. 2022 Jan 11:16:51-60. http://doi.org/10.2147/PPA.S344690.
McGinley MP, Goldschmidt CH, Rae-Grant AD, Author C. Diagnosis and treatment of multiple sclerosis a review clinical review & education. JAMA. 2021 Feb 23;325(8):765-779. http://doi.org/10.1001/jama.2020.26858.
Reilly GD, Mahkawnghta AS, Jelinek PL, et al. International differences in multiple sclerosis health outcomes and associated factors in a cross-sectional survey. Front Neurol. 2017 May 31:8:229. http://doi.org/10.3389/fneur.2017.00229.
Riemann-Lorenz K, Eilers M, Von Geldern G, Schulz KH, Kö Pke S, Heesen C. Dietary interventions in multiple sclerosis: development and pilot-testing of an evidence based patient education program. PLoS One. 2016 Oct 20;11(10):e0165246. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0165246.
Riemann-Lorenz K, Krause N, Marck CH, Daubmann A, Heesen C. Diet and multiple sclerosis — development and mixed methods feasibility testing of a comprehensive nutritional information resource (NUTRIMS). Disabil Rehabil. 2024 Sep 1:1-12. http://doi.org/10.1080/09638288.2024.2388259.
Russell RD, Black LJ, Drph AB. Navigating dietary advice for multiple sclerosis. Health Expect. 2021 Jun;24(3):853-862. http://doi.org/10.1111/hex.13226.
Russell R, Black L, Sherriff J, Begley A. Dietary responses to a multiple sclerosis diagnosis: a qualitative study. Eur J Clin Nutrit. 2018;73:601-608. https://espace.curtin.edu.au/handle/20.500.11937/69655.
Solsona EM, Tektonidis T, Reece JC, et al. Associations between diet and disease progression and symptomatology in multiple sclerosis: A systematic review of observational studies. Mult Scler Relat Disord. 2024 Jul:87:105636. http://doi.org/10.1016/j.msard.2024.105636.
Stoiloudis P, Kesidou E, Bakirtzis C, et al. The role of diet and interventions on multiple sclerosis: a review. Nutrients. 2022 Mar 9;14(6):1150. http://doi.org/10.3390/nu14061150.
Suliga E, Brola W, Soba’s KS, et al. Dietary patterns and metabolic disorders in Polish adults with multiple sclerosis. Nutrients. 2022 May 4;14(9):1927. http://doi.org/10.3390/nu14091927.
Zoszak K, Batterham M, Simpson-Yap S, Probst Y. Web scraping of user-simulated online nutrition information for people with multiple sclerosis. Mult Scler Relat Disord. 2024 Aug:88:105746. http://doi.org/10.1016/j.msard.2024.105746.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Автори

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.